Wat zijn de gevaren van slaapmiddelen?

Slaapmiddelen worden gebruikt om aanhoudende slaapproblemen tijdelijk te verhelpen. Maar gebruik van dergelijke medicatie komt niet zonder risico’s: afhankelijkheid, bijwerkingen … Wanneer slaapmedicatie wordt voorgeschreven, is dit voor acuut gebruik. Ze lossen de oorzaak van de slaapproblemen niet op - daarvoor zijn oplossing zoals slaaptherapie een betere piste. Dat neemt niet weg dat in veel gevallen slaapmiddelen langer worden gebruikt dan aangeraden, wat niet zonder gevolgen is. In dit artikel belichten we de risico’s van slaapmedicatie.

Slaapmedicatie: verslavende middelen

De meest gekende en gebruikte slaapmiddelen zijn de benzodiazepines en aanverwanten zoals z-drugs. Hoewel deze effectief zijn in hun doel, zijn dit ook de meest verslavende slaapmedicijnen - zowel fysiek als psychologisch. Je ontwikkelt hierdoor al heel snel een afhankelijkheid van deze medicatie. Bij dagelijks gebruik neemt de werking van dergelijke medicatie zelfs al na twee weken af! Bij langdurig gebruik (langer dan twee weken) veranderen de voordelen al snel in nadelen. Je hebt daarnaast natuurlijk ook nog non-benzo’s zoals Melatonine, die op zich onschadelijk zijn maar wel nog steeds een hoog risico op psychologische afhankelijkheid met zich meebrengen.


Bijwerkingen van slaapmiddelen

Heel wat medicatie hebben (negatieve) neveneffecten, zo ook slaapmiddelen. Op korte termijn ervaren gebruikers vooral sufheid en een trager reactievermogen, wat uiteraard een negatieve impact heeft op je dagelijkse leven. Zeker voor ouderen is dit extra gevaarlijk: zij hebben namelijk ook een hogere valkans. Daarnaast staan slaapmiddelen ervoor gekend om hun gebruikers een neerslachtig gevoel en verhoogde angstgevoelens te bezorgen.


Op lange termijn gaan die gevolgen zelfs verder. Zo hebben gebruikers een verhoogde kans op depressie. Dit kan een zware impact hebben op iemands persoonlijkheid en algemene motivatie, zowel professioneel als privé. Bovendien voelen langdurige gebruikers zich vaker suf en verward, kampen ze met een leeg gevoel of net een sterke onrust. Naast mentale gevolgen, hebben dergelijke middelen ook fysieke gevolgen. Patiënten kunnen last hebben van een wazig zicht, verstoord evenwicht, hoofd- en spierpijn en zelfs geheugenverlies. Ook het libido kan dalen.


Mindere slaapkwaliteit

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, slaapmiddelen hebben eigenlijk een negatieve impact op je slaapkwaliteit. Een slaapmiddel slaat als het ware je brein knockout: bepaalde signalen in je brein worden volledig geblokkeerd. Je spieren verslappen en je besef valt weg, maar je komt niet in de diepe slaap terecht die je nodig hebt om te herstellen. Dat betekent dan ook dat je nog steeds versuft zal zijn en nog steeds met een slaaptekort zal kampen.


Kamp je met slaapproblemen? Praat erover met je arts of apotheek om samen je slapeloosheid aan te pakken door middel van persoonlijke begeleiding.