Wanneer je seksueel actief bent maar liever niet zwanger wil worden, heb je keuze uit heel wat verschillende soorten anticonceptiemiddelen. Maar welke doet nu wat precies? Wij zetten ze voor jou even op een rijtje.
De combinatiepil
De combinatiepil, beter bekend als “de pil”, is het meest gekende anticonceptiemiddel. De pil bevat twee synthetische hormonen die de ovulatie onderdrukken: oestrogeen en progestageen. Daarnaast maakt de pil je baarmoederslijmvlies dikker, waardoor de zaadcellen van de man er minder goed doorheen kunnen. Een eitje kan zich bij het nemen van de pil ook niet nestelen in je baarmoeder. Je dient dit middel dagelijks te gebruiken om zwangerschap te vermijden. Meestal las je maandelijks een stopweek in, waarin je dan ongesteld word. Het is echter ook veilig om de pil door te nemen.
De minipil
Dit middel bevat slechts 1 synthetisch hormoon: progestageen. Net zoals de ‘gewone’ pil, zal ook hier je baarmoederslijmvlies verdikken, heb je niet langer een eisprong en kan een eitje zich niet nestelen in je uterus. In tegenstelling tot de pil moet je de minipil elke dag op hetzelfde tijdstip innemen voor een optimale werking.
De prikpil
Dit is geen tablet, maar wel een echte spuit. Er zijn twee soorten: de prikpil die je arts elke 12 weken in je spier injecteert, of de prikpil die jijzelf elke 13 weken onder je huid plaatst. Dit voorbehoedsmiddel bevat 1 hormoon: progestageen.
Het hormoonspiraal
Dit is een klein T-vormig apparaat in kunststof dat je arts in je baarmoeder plaatst. Een hormoonspiraal bevat 1 hormoon: progestageen. Zo’n spiraaltje kan 6-8 jaar in je baarmoeder blijven zitten, waarna je dit gewoon kan laten vervangen. In heel wat gevallen ben je niet langer ongesteld na het plaatsen van een hormoonspiraal.
Het koperspiraal
Dit is een T-vormig anker in koper dat in je baarmoeder wordt geplaatst door je arts. Dit type spiraaltje kan tot 10 jaar in je baarmoeder blijven zitten. Het koperspiraal geeft langzaam een beetje koper af in je baarmoeder, waardoor je slijmvlies verandert en zaadcellen die in je baarmoeder toekomen onvruchtbaar worden gemaakt. In tegenstelling tot het hormoonspiraal kan je hier wel zwaarder ongesteld van zijn, zeker in de eerste maanden.
De anticonceptiepleister
Deze pleister plak je rechtstreeks op de huid en geeft vervolgens synthetische hormonen (oestrogeen en progestageen) af die de ovulatie onderdrukken. Je plakt wekelijks zo’n pleister op, en dit gedurende drie weken. Je kiest best voor een schone, onbehaarde plek en wijzigt elke week van plaats om een nieuwe pleister aan te doen.
Het hormoonstaafje
Dit is een klein, flexibel staafje dat onder de huid van de bovenarm wordt geplaatst en progestageen afgeeft om de eisprong te onderdrukken. Het hormoonstaafje kan 3 jaar blijven zitten. Tijdens de eerste maanden kan je menstruatie onregelmatig zijn, nadien verdwijnt je ongesteldheid meestal volledig.
De hormoonring
De vaginale ring werkt hetzelfde als de combinatiepil en geeft twee hormonen af: oestrogeen en progestageen. Deze ring is ongeveer 5cm groot en plaats je rechtstreeks in je vagina. De hormoonring blijft vervolgens 3 weken zitten, waarna je een stopweek inlast. Indien je last hebt van de ring tijdens het vrijen, kan je deze even uithalen - je moet wel opletten dat je de ring binnen de 3 uur terug plaatst.
Het condoom en pessarium
Het condoom is een dunne latex of polyurethaan hoes dat je over de penis plaatst. Zo voorkom je dat zaadcellen in contact komen met de vagina. Het pessarium is een flexibel kapje dat je in de vagina plaatst, waardoor zaadcellen de baarmoeder niet kunnen bereiken. Een condoom beschermt je tegen SOA’s, een pessarium beschermt je slechts beperkt tegen deze aandoeningen.
Sterilisatie
Sterilisatie is een chirurgische ingreep waarbij de eileiders worden afgesloten om zwangerschap te voorkomen. De eileiders kunnen ook volledig worden verwijderd. Een sterilisatie is een operatie onder volledige verdoving. Let op: deze ingreep wordt niet uitgevoerd bij jonge vrouwen, aangezien je na een sterilisatie niet meer vruchtbaar kan worden.
Wil je meer informatie over de verschillende soorten anticonceptie en welk voorbehoedsmiddel voor jou het beste is? Neem dan zeker contact op met je arts. Jullie kunnen dan samen de verschillende opties overlopen. Alle anticonceptie, buiten het condoom en pessarium, zijn enkel te verkrijgen op voorschrift.